Hoe en hoelang kun je groente en fruit bewaren?

26 maart 2018

Hoe en hoe lang bewaren?

Soms vraag je je wel eens af hoe lang je bepaalde producten of restjes kunt bewaren. Onderstaand een handig lijstje om te bewaren…..

Groente

  • Winterwortel of bospeen kun je het beste in de koelkast bewaren. Als je de loof verwijderd dan zijn ze langer houdbaar. 
  • Komkommer kun je het beste in plastic folie bewaren. Bij kamertemperatuur kun je komkommer maximaal 2 weken bewaren. Een aangesneden stuk moet wel in de koelkast bewaard worden. Om uitdrogen te voorkomen kun je de komkommer het beste in plasticfolie bewaren.
  • Tomaten en paprika moeten buiten de koelkast bewaard worden. Door de kou bederven ze eerder.
  • Sperziebonen kunnen bruine plekken krijgen als ze onder de 4  ̊C bewaard worden. Bewaar ze daarom buiten de koelkast. Ze kunnen 1 tot 3 dagen bewaard worden.

Fruit

  • Druiven kunnen onafgedekt op een koele plaats 2 tot 4 dagen bewaard blijven. In de koelkast blijven druiven ongeveer 7 dagen goed.
  • Perziken en nectarines kunnen 3 tot 7 dagen bewaard worden in de koelkast.
  • Een stuk mango kun je afgedekt in plastic folie nog maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
  • Appels, abrikozen, kantaloep, honingmeloen en vijgen scheiden ethyleen uit. Het is daarom verstandig om ander groente & fruit apart in de koelkast te bewaren anders bederven ze sneller.
  • Aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen kun je 1 tot 3 dagen bewaren in de koelkast.

Noten

Noten moeten droog en goed afgesloten bewaard worden, omdat ze gevoelig zijn voor schimmels. Je kunt ze het beste koel bewaren bij een temperatuur van 10 tot 15  ̊C. Walnoten en kastanjes bederven snel. Pistachenoten en amandelen kunnen wel een jaar bewaard worden.

Eieren

Eieren kunnen, in de doos in de koelkast, met de punt naar beneden bewaard worden. Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, zijn eieren hardgekookt of goed doorbakken nog prima te gebruiken.

Kruiden

Een restje koriander of basilicum kun je het beste onderin de koelkast bewaren. Wikkel de koriander of basilicum in 2 velletjes nat keukenpapier. De kruiden zijn dan nog ongeveer 3 dagen houdbaar.

  • Bleekselderij is verpakt in plastic nog maximaal 7 dagen houdbaar in de koelkast.
  • Bosuitjes kunnen maximaal een week bewaard worden in de koelkast.
  • Oregano en munt kunnen 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden.
  • Dille kan 1 tot 3 dagen bewaard worden in de koelkast.